Korteniemen perinnetila järjestää perinteiset heinätalkoot lauantaina 9.7.

Perinnetilan heinätalkoisiin osallistuvat pääsevät vanhanajan tunnelmaan ja hoitamaan harvinaista perinneympäristöä. Korteniemen perinnetilan heinäpäivä järjestetään 9.7.2022 klo 11–17. Talkoisiin ovat kaikki tervetulleita, tekemistä riittää sekä aloittelijoille että konkareille. Talkooväki oppii päivän aikana seiväsheinän tekemisen vaiheet. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

”Maitotilan lapsena en olisi osannut kuvitella, että kuivan heinän tekeminen käy harvinaiseksi. Edelleen on niitä, jotka tekevät kuivaa paaliheinää hevosilleen tai muulle karjalle, mutta irtoheinä on jo aikamoinen harvinaisuus. Korteniemen perinnetilalla pääsee yhä vanhanajan talkootunnelmaan”, pohtii perinnetilaa emännöivä Outileena Uotila Metsähallituksen Luontopalveluista.

”Perinnetilan heinämaat ovat pieniä ja yhdessä tehden ja opetellen heinänteko on mukavaa. Talkoissa on monenlaista puuhaa. Vanha sanonta ´helppoa kuin heinän teko´ pitää osittain paikkaansa. Haravointi, pöyhiminen, heinäseipäiden maahan iskeminen, heinän seipäille hankoaminen ja tappien laitto ovat helpompia työvaiheita. Viikatteen teroitus sekä niittäminen niin, että heinä katkeaa, muttei selkä, vaativat jo harjoitusta”, kertoo Uotila päivän tehtävistä.

Perinnetilan tarkoituksena on vaalia perinneympäristöä ja pitää yllä perinteisiä työtapoja. Heinätalkoillakin hoidetaan harvinaiseksi käynyttä perinneympäristöä. Heinäpellolla opitaan seiväsheinän tekemisen vaiheet ja tehdään perinnetilan lampaille heinää seuraavaa kevättä varten. Heinäpellolla saa myös sopivasti hyötyliikuntaa ja talkooporukasta mukavaa seuraa.

Osa heinästä niitetään jo keskiviikkona 6.7.2022 klo 11–15, jotta se ehtii kuivahtaa ennen lauantain seipäille nostamista. Päivän työt lopetetaan iltatapahtuman vuoksi aikaisemmin. Keskiviikkona Korteniemen perinnetilalla kuullaan runoja sekä kansanmusiikkia Kyläpelimannien ja Tradikaali yhtyeen esittäminä klo 16–20.

(Kuva: Anne Huhta)

Heinänteon historiaa

Ennen kuin heinää alettiin viljelemään pelloilla, heinäntekoon on pitänyt kulkea kauaksikin suo- tai rantaniityille tai muille paikoille, joissa heinä kasvoi luontaisesti. Ensimmäisiä viljelijöitä, jotka kylvivät pelloilleen heinää, pidettiin hulluina – pelloillahan kasvatetaan ihmisten ruokaa. Heinän viljely mahdollisti kuitenkin karjatalouden kehityksen ja karjamäärän huomattavan kasvun. Heinäkuormien kuljetus talvisin hevosreellä synnytti perisuomalaiset latomaisemat niille paikoille, joista tehtiin heinää kesäaikaan karjalle. Ennen AIV-rehun keksimistä lehmät ja hevoset selvisivät talvesta syömällä kuivaa heinää. Lampaat ja vuohet saivat pärjätä lehtipuiden oksista tehdyillä lehtikerpuilla. 

Tervetuloa Korteniemen perinteiseen heinäpäivään 9.7.2022 klo 11–17, tila on avoinna normaalisti saman ajan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Talkootyötä saa tulla myös seuraamaan tai vaikkapa kuvaamaan heinäseipäiden rivistöjä. Samalla voi käydä moikkaamassa lehmiä ja rapsutella lampaita tai pulahtaa Liesjärveen Korteniemen ihanalla hiekkarannalla. Talkoopäivänä Korteniemessä toimii lounaskahvila, jossa myydään luomu- ja lähiruokaa. 

Korteniemen perinnetila sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa osoitteessa Korteniementie 270, 31350 Tammela.

Letkun Kyläyhdistyksen kesäkahvila palvelee Korteniemen perinnetilalla 13.8.2022 asti lauantaisin klo 12–15.

Metsähallitus

Vastaa