Mustikkaan.fi-sivustolla nyt myös puolukoiden kypsymisen seuranta!

Mustikkaan.fi-sivustolla voi nyt seurata mustikoiden kypsymisen lisäksi myös puolukoiden kypsymistä. Sivuston mukaan ensimmäiset mustikat ovat jo kypsiä Salon seudulla, ja puolukat kypsyvät parhaillaan.

”Vaikka kevät ja alkukesä olivat viileähköjä ja marjojen kehitys hidasta, on Suomen päälle parkkeerannut helleaalto alkanut kerryttää lämpösummaa huimaa vauhtia. Ennusteen mukaan ensimmäiset mustikat olisivat Salossa jo kypsiä ja muuallakin Etelä- ja Keski-Suomessa ensimmäisiä kypsiä mustikoita olisi metsissä jo alle viikon sisään. Jää nähtäväksi, reagoiko luonto yhtä nopeasti lämpöaaltoon kuin mitä malli ennustaa ja miten käy marjasadon, kun sadetta on saatu vähänlaisesti”, toteaa Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo.

Innofactor laajensi mustikoiden kypsymistä ennustavaa mallia tänä vuonna ennustamaan myös puolukoiden kypsymistä. Mallin mukaan ensimmäiset puolukat kypsyvät eteläisessä Suomessa jo parin viikon kuluttua.

”Ennuste tulee varmastikin vielä muuttumaan, kun sään on ennustettu viilenevän lähiaikoina. Mustikan malli perustuu aiemmalla metsäntutkijanurallani tekemiini kasvien vuosirytmimalleihin, jotka ennustavat tapahtumia lämpösumman perusteella. Puolukan malli on periaatteessa samanlainen kuin mustikalla, vain marjojen kypsymisen lämpösummakynnys on korkeampi. Mielenkiinnolla jään odottamaan, kuinka hyvin malli selviytyy puolukan kypsymisen ennustamisesta”, jatkaa Linkosalo.

Tietoa sovelluksesta ja laskentamallista

Mustikan ja puolukan kypsymistä ennustetaan mallilla, joka on julkaistu mustikkaan.fi-sivustolla. Malli kehitettiin alun perin Innofactorin Hackathon-tilaisuudessa keväällä 2018.

Marjojen kukinnan ja kypsymisen ennuste perustuu lämpösumman laskentaan: alkaen tietystä päivästä keväällä summataan päivittäisiä keskilämpötiloja paikkakunnittain ja kun tuo lämpösumma ylittää ennalta arvioidun kynnysarvon, ennustaa mallin kukinnan alkavaksi tai marjat kypsyviksi. Laskenta tehdään paikallisten säähavaintojen mukaan ja siten eri paikkakunnille saadaan eri arviot vuosirytmi-ilmiöiden ajoittumiselle. Samanlaista mallia on käytetty mm. siitepölyennusteiden takana olevissa puiden kukintaa ennustavissa malleissa. Malli lasketaan Ilmatieteen laitoksen avoimen datan lämpötila-aineiston pohjalta ja se on kehitetty Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) havaintoaineistoa käyttäen.

Marjojen kypsymisennuste tarkentuu päivittäin. Kannattaa lisätä mustikkaan.fi esimerkiksi selaimesi kirjanmerkkeihin, jotta voit helposti tarkastaa, milloin mustikka- ja puolukkametsälle kannattaa lähteä!

Innofactor Oyj

https://www.reseptinurkka.fi/

Vastaa