Kevät saapuu muuttolintujen siivillä

Kevät on lähtenyt käyntiin vaihtelevasti eri puolilla Suomea. Tämä näkyy myös Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanjaan ilmoitetuissa havainnoissa. Vaikka kiurut ovatkin jo palanneet takaisin maamme eteläosiin, saadaan kesää odotella vielä useamman kuukauden! 

Helmikuun lopulla nautittiin oikein aurinkoisista kevätretkisäistä, joka näkyi luonnon heräilemisenä Etelä-Suomessa sekä länsirannikolla. Maaliskuun alkupuoli toi kuitenkin lumimyräköitä ja normaalia kylmempää säätä koko Suomeen, jonka seurauksena toisena kampanjaviikonloppuna havainnoitiin pääasiassa aikaisia muuttolintuja. 

Tähän mennessä eniten havaintoja on kerätty kansallislinnustamme laulujoutsenesta sekä laululennostaan tunnetusta kiurusta. Molemmat ovat perinteisiä kevään starttaajia, varhaisia kevätmuuttajia. Auringonpaiste ja sulava lumi ovat saaneet myös ensimmäiset kekomuurahaiset ja leskenlehdet hereille!  

Kevät on alkanut viime vuoteen verrattuna rauhallisesti. Kun tasan vuosi sitten havaintoja oli ilmoitettu jo 34 eri lajista, on nyt havaintoja kertynyt vain 15 lajista. Viime vuonna maaliskuun puoliväliin mennessä pohjoisin Kevätseurantaan ilmoitettu havainto oli peiposta Perä-Pohjanmaalla Simon kunnassa. Tänä vuonna kevät on ennättänyt laulujoutsenen muodossa vasta Ilmajoelle Etelä-Pohjanmaalle.  

”Viime kevät olikin poikkeuksellinen ja samalla surullinen esimerkki ilmastonmuutoksen vaikutuksesta vuodenaikoihin täällä Etelä-Suomessa. Esimerkiksi hyönteis- ja kasvimaailmasta löytyy lajeja, jotka tarvitsevat talvilevon ja ovat riippuvaisia kunnon lumipeitteestä. Vaikka aikaistunut kevät pidentääkin kasvukautta, voi se järkyttää rytmiä, johon monet otukset ovat tottuneet”, kertoo Kevätseuranta-kampanjan koordinaattori Ilona Tuovinen. 

Kuka tahansa voi osallistua Kevätseurantaan! Keräämme ensi- ja runsastumishavaintoja läpi kevään, mutta erityisen kiinnostuneita olemme Kevätseuranta-viikonloppuina tehdyistä havainnoista. Seuraava havaintoviikonloppu on 27. – 28.3 ja Kevätseuranta-kampanja jatkuu aina kesäkuun alkuun asti.  

Kevätseuranta-kampanjaan voi käydä tutustumassa tarkemmin osoitteessa: www.kevatseuranta.fi. Kannustamme jakamaan keväthavaintoja ja keväisiä kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto. 

Luonto-Liitto

Laulujoutsen. (Kuva: Antti Salovaara)

Vastaa