Ilkivalta aiheuttaa lisäkustannuksia Hämeen suosituilla luontokohteilla

Suurin osa retkeilijöistä noudattaa luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden ohjeita ja sääntöjä. Valitettavasti kohteissa tehdään myös tahallista ilkivaltaa luvattoman telttailun ja muun sääntöjen vastaisen toiminnan lisäksi. Metsähallituksen Luontopalvelut on korjannut Aulangon luonnonsuojelualueella, Torronsuon kansallispuistossa ja Evon retkeilyalueella ilkivallan tekijöiden aiheuttamia vahinkoja. Korjaustyöt aiheuttavat ennakoimattomia lisäkustannuksia. Ilkivallan jäljet häiritsevät myös muita luonnossa liikkujia. 

Aulangon luonnonsuojelualue on ollut merkittävä matkailukohde yli 100 vuotta. Luonnon lisäksi alueella voi ihailla kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. Kesäsesongin aikana alueella tehtiin monenlaista ilkivaltaa. Alueelle yöaikaan kulun estävä puomi rikottiin kolme kertaa. Joutsenlammen ja Metsälammen rannalla olevia pöytiä ja penkkejä heitettiin veteen. Karhuluolan rappusten kivitasanteelle tehtiin luvaton nuotio. 

Ilkivalta ei rajoitu vain kesäsesonkiin. Lampiin on heitetty myös roskiksia ja roskia. Puistometsän puita on katkottu useampaan kertaan. Rakkauslukkojen laittaminen ei ole sallittua ilman lupaa julkisiin rakenteisiin eikä historiallisiin rakenteisiin lainkaan. Aulangolla näin on kuitenkin tehty. Alueella on myös telttailtu, vaikka se on Aulangon luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty. 

Metsähallituksen Luontopalveluissa pohditaan, miten ilkivaltaa voitaisiin jatkossa ennaltaehkäistä. Tiedottaminen ja sitä kautta ymmärryksen lisääminen on ensisijainen keino. Myös kameravalvonnan lisäämistä selvitetään, joka lisää kustannuksia edelleen.  

”Tarjoamme verovaroin tuotettuja palveluja ilmaiseksi kaikille. Ilkivalta aiheuttaa harmia retkeilijöille ja jälkien korjaaminen lisätyötä ja kustannuksia meille”, harmittavaa aihetta avaa suunnittelija Anne Halla-aho Metsähallituksen Luontopalveluista.

Torronsuon kansallispuisto on myös suosittu käyntikohde Hämeen alueella. Halla-aho harmittelee myös siellä tehtyä ilkivaltaa: ”Uusi Pehkun pysäköintialueen pinta pilattiin autolla rälläämällä ennen kuin edes ehdimme asentaa sinne betoniporsaita. Pysäköintialueelle oli tehty renkaita autolla ajamalla, ja pinta joudutaan lanaamaan uudelleen. Myös vesikaatojen korjaus aiheuttaa lisäkustannuksia ja viivästyttää pysäköintialueen muita viimeistelytöitä.”

Evon retkeilyalueen Vähä-Koukkujärven puomi on rikottu ja puuliiteristä viety puita. Kesän aikana alueelle retkeilijöitä varten hankitut kirveet on varastettu. Kirveen puuttuminen tulipaikalta aiheuttaa harmia retkeilijöille pidemmäksi aikaa, sillä huoltokäyntejä Evon retkeilyalueella tehdään noin kahden viikon välein. 

Katkaistu puu Aulangon luonnonsuojelualueella. (Kuva. Reeta-Maija Kekkonen, Metsähallitus)

Luonnonsuojelurikkomus, ilkivalta ja varkaus aiheuttavat seuraamuksia

Luonnonsuojelulaissa 20.12.1996/1096 määritellään luonnonsuojelurikkomus ja seuraamukset rikkomuksen tekijälle. Rikoslaissa 19.12.1889/39 puolestaan määritellään seuraamuksia ilkivallan harjoittajalle sekä näpistyksestä tai varkaudesta kiinni jääneelle.

Ilkivalta aiheuttaa myös taloudellisia haasteita ja verorahoja kuluu täysin turhaan korjauskäynteihin ja uusiin rakenteisiin, kun niille olisi käyttöä useilla muilla luontokohteilla. Toivottavasti tämä on ohimenevä ilmiö, ja luontokohteiden rakenteet jätetään jatkossa rauhaan. Siitä hyötyisivät kaikki alueen retkeilijät.  

Metsähallitus

Vastaa