Nouda itse täyden kympin joulukuusi

Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla saa joulupuun käydä hakemassa valtion mailta. Hakemiseen tarvittavan joulukuusiluvan saa hankittua helposti Eräluvat-verkkokaupasta.

Joulukuusilupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla joulupuuksi voi hakea männyn.

Joulupuu monikäyttömetsästä

Luvan ostajan on itse varmistettava alueen kuuluminen Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin monikäyttömetsiin. Joulupuuta ei saa hakea suojelu- tai retkeilyalueilta. Monikäyttömetsien sijainnin saa helpoiten selville Retkikartasta osoitteessa www.retkikartta.fi ja valitsemalla karttatason ”metsätalouden monikäyttömetsät”. Retkikartta toimii myös mobiililaitteilla.

Kun sopiva paikka on löytynyt ja lupa on ostettuna, voi lähteä valitsemaan sopivaa joulupuuta. Puu noudetaan tien varresta, korkeintaan parikymmenen metrin etäisyydeltä tiestä. Istutettuja puita ei saa ottaa.

Eteläisessä Suomessa lupamyyntiä ei ole, sillä valtion monikäyttömetsiä on alueilla suhteellisen vähän ja ne ovat hajallaan.

Lupa helposti verkkokaupasta

Metsähallituksen Eräluvat-kauppa toimii osoitteessa verkkokauppa.eraluvat.fi. Joulukuusilupakaupoille pääsee valitsemalla ylävalikosta ”Muut luvat” ja sen jälkeen ”Luonnontuoteluvat” ja ”Joulukuusi”.

Verkkokaupasta hankittu joulukuusilupa on voimassa 7 vrk valitusta ostopäivästä lähtien. Lupia myydään myös Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6). Kuusilupia voi ostaa maksimissaan viisi kappaletta.

Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa (sis. alv. 24 %). 

Ohjeet metsa.fi -verkkosivulla

Vastaa