Luonto-Liiton kevätseuranta innostaa lähiluontoon

Vaikka alkava vuosi on lähtenyt käyntiin kylmissä merkeissä ja lumikerros peittää melkein koko Suomen, on Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanja varma kevään merkki! Viikonloppuna päästään nauttimaan lauhtuneista keleistä ja pidentyneet päivät, pihalintujen laulu sekä pajunkissat antavat lupauksen kevään lähestymisestä.   

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään kulkua kasvi- ja eläinlajien avulla. Perinteisten 41 vakiolajin lisäksi tarkkailemme vuosittain vaihtuvia teemalajeja. Vuoden 2021 teemana toimii joutomaat. On siis aika kääntää katseet kotitalon takaiseen metsänreunaan, sähkölinjan alaiseen ryteikköön tai teollisuusalueen viereiseen villiintyneeseen niittyyn.  

”Usein ei tule edes ajatelleeksi, kuinka joutomaat ovat tärkeitä monimuotoisia elinympäristöjä. Erityisesti kaupungeissa, joissa suurin osa luonnontilaisesta ympäristöstä on raivattu pois, monet lajit ovat riippuvaisia joutomaista. Eri lajit myös hyödyntävät näitä alueita monin tavoin esimerkiksi koti-, ruokailu- tai levähdyspaikkoina”, Ilona Tuovinen, Kevätseuranta-kampanjan koordinaattori kertoo. 

Tämän vuoden teemalajeina toimivat viisi joutomaita edustavaa lajia, joista löytyy niin tuttuja, vähemmän tunnettuja kuin haitallisia edustajia. Tarkkailemme pajun kukintaa, sisiliskojen paistattelua kevätauringossa, hurjalta kuulostavaa veriludetta, pientä kivitaskua sekä haitallista vieraslajia etelänruttojuurta. 

”Jotta lajeja pääsisi havainnoimaan, ei tarvitse välttämättä lähteä kauas metsään tai merenrantaan. Elämää ja kevättä kuhiseva retkikohde voi löytyä kerrostalon sisäpihalta tai viereiseltä teollisuusalueelta. Haluamme kannustaa ihmisiä näkemään tutut joutomaat aivan uusin silmin! ”. Tuovinen painottaa. 

Ensihavaintoja Kevätseurannan lajeista otetaan jo vastaan, mutta erityisesti meitä kiinnostavat kampanjan havaintoviikonloppuina tehdyt runsaushavainnot. Ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu onkin jo 27. – 28.2 ja kevään tarkkailu jatkuu joka toinen viikonloppu aina alkukesään asti 5. – 6.6. Havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.  

Havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lasten omat kevätseurantakortit voi palauttaa sähköisesti osoitteeseen: sieppo.toimitus@luontoliitto.fi tai postitse osoitteeseen: Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki. Kaikki lasten kevätkortin palauttaneet osallistuvat lasten luontolehti Siepon järjestämään arvontaan! 

Kannustamme jakamaan havaintoja, keväisiä kuvia ja retkitarinoita sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto.  

Luonto-Liitto

Vastaa