Luonto ja mieli

Jo pitkään on todistetusti ollut tiedossa, että ihmisen mieli lepää luonnossa. Jo puolen tunnin kävely puistossa saa aivomme resetoitumaan ja voimme palata toimistotöihin latautuneena, mutta jostain syystä emme tee tätä, vaikka se meillä olisi kuinka mahdollista, miksi?

Meillä suomalaisilla luonto on lähes aina lähellä. Samaa ei voi sanoa kaikkialla maailmassa, joten meidän pitäisi olla iloisia tästä meille suodusta mahdollisuudesta. Se on kuitenkin ollut siinä vieressä koko ajan, ja siksi emme ehkä ymmärrä hyötykäyttää sitä oman itsemme hyvinvointiin siinä mittakaavassa kuin se olisi mahdollista. Varsinkin viimeisen vuoden aikana etätöiden lisäännyttyä, olemme saattaneet stressaantua entisestään arkemme kokiessa valtavan muutoksen. Käymme tässä artikkelissa läpi muutamaa asiaa, jotka sinun on hyvä huomata omassa etätyöpisteessäsi ja omassa arjessasi. Toivomme, että olet jo huomannut nämä asiat ja ottanut ne mukaan arkeesi, mutta jos et ole, tässä muistutus.

Mielemme stressaantuu helposti

Osa meistä tuntuu kaipaavan stressiä. Mutta se raja hyvän ja huonon stressaamisen välillä on veteen piirretty viiva, joka helposti ylittii ja ajaudumme tilanteeseen, jota emme enää itse hallitse. Tässä meille voi olla apuna luontaistuotteet ja niiden nauttiminen säännöllisesti. Olemme jo aiemmin kenties tottuneet ottamaan D-vitamiineja talvella ja magnesiumia tarpeeseen, mutta entä CBD-öljyt? Niiden kerrotaan auttavan stressiin, ahdistukseen ja jopa nukkumisongelmiin joissain tapauksissa. Emme lähde tässä sen tarkemmin käsittelemään näitä luontaisia öljyjä, mutta lue lisää täältä jos aihe sinua kiinnostaa.

Stressi on asia, jota emme osaa oikein hyvin yleensä hallita. Monet myös kääntyvät ratkaisuihin, jotka eivät todellakaan ole hyväksi. Saatat tunteakin jonkun tupakoitsijan, joka sanoo menevänsä hermosauhuille. Tosiasiassa tupakoitsijalla juuri tupakka on se lähde, joka aiheuttaa kehon stressitilan. Siksi olisi hyvä, jos et itse polta, keksisit tälle tupakoitsijalle vaihtoehtoisen stressin lieväntämistavan, esimerkiksi lähtemällä hänen kanssa kävelemään pihalle ja juttelemaan hetkeksi- jos hän ei sytytä sitä tupakkaa, olet toiminut sekä itsesi että hänen hyväkseen.

Nukumme helposti liian vähän

Lepo ja nukkuminen jäävät meiltä helposti vähemmälle. Ehkä siksi, että työ ei ole enää niin ruumiillista, eikä kehomme rasitu fyysisesti niin paljon, niin jostain syystä kuvittelemme voivamme nukkua vähemmän. Kehomme kuitenkin tarvitsee tietyn määrän unta vuorokaudessa. Unen tarpeellinen määrä on meille kaikille yksilöllinen, mutta uni ei – me tarvitsemme sitä. Siksi on hyvä illalla ennen nukkumaanmenoa unohtaa ne raskaat iltapalat ja laittaa se älypuhelinkin hyvissä ajoin syrjään, jotta ainakaan ne eivät häiritse unta. Toisekseen kannattaa myös varmistaa, ettei nukkupaikassa ole liian kuuma ja että sängyn patjat ovat kunnollisest – monesti yritämme nukkua liian kuumassa, ja unesta ei tule mitenkään rauhallista.

Uusi arki ja etätyöt

Etätyö on saattanut tehdä meille myös ongelmia rakentaa selkeitä rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Nyt kun se työ tehdään kotona, niin saatamme tehdä töitä jopa suihkun jälkeen nojatuolissa tai sohvalla ja illallakin palata työasioihin. Kannattaa kuitenkin edes yrittää rajoittaa ne työtehtävät selkeisiin raameihin arjessa niin ajallisesti kuin sijaintinsa puolesta. Kotiin kehitelty työpiste voi olla jopa parempi kuin se oman toimiston työpiste, ja vähintäänkin sen pitäisi olla sellainen, jossa työt on tehtävissä. Ergonomia, valaistus ja työvälineet ovat kotona yhtä tärkeitä kuin siellä varsinaisella työpaikalla. Huonot työasennot etätöissä saattavat vaikuttaa tulevien vuosien työuraasi merkittävästi, joten rakenna itsellesi sellainen työpiste, jossa työt ovat mahdollisia tehdä oikeissa asennoissa.

Kotona etätöitä tehtäessä ei vieressä ole työkaveria kutsumassa kahville tai porukkaa ottamassa mukaan lounaalle, joten sinun itsesi pitää huolehtia tauoista. Pidä vähintäänkin yksi tauko joka toinen tunti ja käy vaikka sillä kävelyllä ulkona. Jos asut lähellä luontoa, olet voittaja – sillä se puolen tunnin kävely keskellä työpäivää antaa mielellesi energiaa jaksaa kunnolla myös työpäivän loppupuoli.

Ruoka ja juominen

Me kaikki syömme päivittäin ja juomme, mutta katsommeko me mitä me laitamme suuhumme? Monet nykyajan ruoista pitää sisällään suuria määriä sokereita, suolaa ja rasvoja. Jos emme ole tietoisia, mitä syömme, voi helposti käydä niin että lihomme, vaikka emme söisi määrällisesti hirveitä määriä, syömme vain liikaa vääriä aineita. Parasta on, jos osaa itse tehdä ruokansa ja muistaa juoda tarpeeksi nesteitä päivän aikana. Vesi ja vastaavat nesteet ovat kehomme tärkeitä aineita, aivan kuten öljy auton moottorille, nesteet pitävät meidät liikuntakykyisinä, ja meidän tulee liikkua päivittäin.

Jos et ole varma, mitä tai miten sinun tulisi syödä, netistä löytyy paljon luotettavaa tietoa ja apulaisia, joiden avulla voit kohtuullisen helposti oppia syömään terveellisesti sekä samalla säästämään talousmenoissa. Etukäteen nimittäin suunnittelemalla omat ruokailut esimerkiksi pariksi päiväksi kerrallaan helpottaa ja suoraviivaistaa kaupassa käymistä ja oikeasti synnyttää säästöjä arjen menoihin.

Vastaa