Kuusenkerkkä vuoden 2021 rohdoskasvi: Kerkät ovat lisätuloa metsänomistajalle ja kerääjille, terveellistä lisuketta ruokaan ja rohdosta kansalle

Meneillään oleva villiyrttibuumi on nostanut nopeasti ihmisten tietoisuuteen monia sellaisia luonnonvaraisia kasveja, joilla on pitkä käyttöhistoria, mutta jotka kuitenkin saatetaan kokea melko uusiksi tuttavuuksiksi suomalaisessa ruoka- ja rohdoskäytössä. Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on yksi tällainen uusi vanha löytö, jota syystäkin kutsutaan metsiemme vaalean vihreäksi kullaksi ja vitamiinipommiksi. Kansanlääkinnässä kuusenkerkkiä on käytetty muun muassa yskänrohtona. Kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Kuusen hyödyllisyys rohtona on tunnettu jo vuosituhansia. Rohtona kuusesta käytetään pääasiassa kerkkiä, neulasia, pihkaa ja neulasista saatavaa eteeristä öljyä. Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on kirkkaan vaaleanvihreä kuusen vuosikasvain, joka on parhaimmillaan juuri nyt alkukesästä. On syytä huomioida, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Vaikka kuusenkerkkien tunnettuus on lisääntynyt, niin kerkkien kaupallinen hyödyntäminen on vasta alussa. Kuusenkerkät voisivat tarjota metsänomistajille ja kerääjille huomattavan lisätulon mahdollisuuden, esimerkiksi niin, että kuusikkoja ryhdyttäisiin keväisin vuokraamaan kerkänkerääjille. Kuusenkerkkien keruuaika on suhteellisen lyhyt ja kestää vain pari viikkoa touko-kesäkuussa. Kuusenkerkkien keruuajankohta olisi oivallinen hetki saada luonnontuotealan toimijoille lisätuloa metsästä ennen marja- ja sienikautta.

”Suomen metsissä arvioidaan olevan kerättävissä olevia kuusenkerkkiä yli 80 miljoonaa kiloa. Vain alle yksi prosentti saadaan kerättyä. Kuusenkerkkien keruuta tulisi lisätä ja jatkojalostusta kehittää, jotta tämä taloudellisestikin merkittävä potentiaali saataisiin hyödynnettyä. Kuusenkerkässä on tarjolla metsänomistajille ja kerääjille yli 500 miljoonan euron tulot”, toteaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Henri Vanhanen.

Rohdoskasvivalinnalla Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto haluaa nostaa arvostusta perinteisten luonnonkasvien käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

”Kuusenkerkkää sisältäviä tuotteita löytyy jo melko monipuolisesti markkinoilta. Terveyskaupan valikoimissa olevissa tuotteissa kuusenkerkkiä on hyödynnetty muun muassa ravintolisissä, teessä, juomissa, yskänsiirapeissa, jauheena, välipalapatukoissa ja luonnonkosmetiikassa. Villiyrttikurssit kiinnostavat ja samalla osa kansanperinteen tiedosta saadaan uudelleen kansakunnan muistista nykypäivän ihmisten hyödyksi. Nyt on parhaillaan se aika vuodesta, kun ihmiset keräävät kuusenkerkkää suoraan suuhun pureskeltavaksi, lisukkeeksi salaatteihin ja mausteeksi kesän juomiin sekä pakkaseen myöhempään käyttöön”, kertoo Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Luonnontuoteala on nosteessa ja sen merkitys osana Suomen biotalousstrategiaa on vihdoin ymmärretty. Luonnontuotealan yrityksien määrä on kasvanut viimeisen kymmenvuoden aikana. Luonnontuotealalla toimii noin 700 yritystä. Uusia yrityksiä on syntynyt erityisesti ravintolisien valmistukseen sekä hyvinvointi- ja kosmetiikka-alalle.

”Kuusenkerkkä on hyvä esimerkki luonnontuotteesta, jonka hyödyntäminen tuotekehityksessä ja kaupallisesti on palkitsevaa. Kannustan luonnontuotealan toimijoita ja metsänomistajia luonnonkasvien monipuoliseen hyödyntämiseen. Suomen luonto tarjoaa meille poikkeuksellisen hyvän mahdollisuuden, josta ammentaa ravintoa, terveyttä ja elinkeinoa. On ollut hienoa huomata, miten monen kasvin kohdalla perinnetieto muuttuu tutkituksi tiedoksi ja miten nykyaikainen elintarviketeknologia tukevat luonnontuotealan kehittymistä”, sanoo Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtaja ja yrittäjä Katja Misikangas.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ja TAIMI-koulutus Oy ovat julkaisseet Vuoden 2021 rohdoskasvi kuusenkerkästä sähköisen esitteen.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Kuusenkerkkiä. (Kuva: Katja Misikangas)

Vastaa