Heurekan Kasvipäivässä opastetaan lähiluonnon kasvien pariin lauantaina 20.8.

Tiedekeskus Heurekan Kasvipäivä-tapahtumassa lauantaina 20.8. klo 10–18 tutustutaan kasvien moninaisuuteen sekä opastetaan kasviharrastuksen aloittamiseen ja tunnistamaan kasveja. Tapahtumassa tutustutaan eri biotooppeihin, opitaan kasvin osista ja tutkitaan muun muassa, mistä ruska johtuu. Mukana on alan asiantuntijoita, jotka antavat neuvoja ja vastaavat kasviaiheisiin kysymyksiin. 

Tapahtumassa on kaksi laboratoriotyöpajaa. Lehtien väripigmentit -työpajassa tutkitaan, miksi lehdet vaihtavat väriä syksyn saapuessa. Toisessa laboratoriotyöpajassa mikroskopoidaan ruusuja ja opitaan tunnistamaan kasvin osia. Lisätietoa kasveista saa pelaamalla Hyötykasvipolkupeliä Heurekan hyötykasvipolulla tiedepuisto Galileissa. Pelatessa tutustutaan eri biotooppeihin ja kisaillaan kasvien tunnistamisessa.

Kysy asiantuntijalta kasveista -pisteellä Suomen Biologian Seura Vanamo ry:n Niko Johansson opastaa ja antaa vinkkejä, kuinka aloittaa kasviharrastus. Hän vastaa myös kävijöiden kasviaiheisiin kysymyksiin ja auttaa tunnistamaan kasveja klo 13 alkaen. Ideaverstaalla on Tutustu vieraslajeihin -piste, jossa opetellaan tunnistamaan yleisempiä vieraskasvilajeja ja pohditaan kuinka ne vaikuttavat ympäristöönsä. Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä Suomen Luonnonsuojeluliitosta vastaa vieraslajeihin liittyviin kysymyksiin klo 11–14.

Auditoriossa kuullaan asiantuntijapuheenvuoro päivän teemasta alkaen klo 12:30. Väitöskirjatutkija Niko Johansson Suomen Biologian Seura Vanamo ry:stä kertoo kasviharrastuksen aloittamisesta ja antaa vinkkejä, kuinka lähestyä runsaslukuista kasvimaailmaa ja miten päästä kasviharrastuksessa alkuun.

Kasvipäivä -tapahtuma on osa Tutkimisen leikkikenttä -hanketta, jonka tavoitteena on lisätä tietoa ja kannustaa lapsia ja senioreita yhteisille retkille lähiluontoon. Sukupolvien kohtaamisessa ja yhteisessä tekemisessä yhdistyvät lasten havainnointikyky ja innostus senioreiden kädentaito-, luonto-, ja perinnetietämykseen. Hankkeen tapahtumissa pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan lähiluonnon mahdollisuuksiin ja opitaan, miten helppoa luontoa on havainnoida. Tapahtumassa saatuja vinkkejä ja oppeja on helppo hyödyntää missä ympäristössä tahansa ja mahdollistaa näin monta yhteistä tutkimushetkeä. Tutkimisen leikkikenttä -hanketta tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Tapahtumapäivän ohjelma sisältyy Heurekan pääsylippuhintaan. Pääsyliput ovat aikuisille 22 €/kpl ja lapsille 15 €/kpl ennakkoon verkosta ostettuna ja 24 €/kpl ja 17 €/kpl paikan päällä ostettuna. Alle 6-vuotiaat pääsevät huoltajan mukana maksutta. Tapahtumaan pääsee myös Museokortilla ja Heureka Club -kortilla.

Lue lisää tapahtumasta ja sen ohjelmasta Heurekan verkkosivuilta:
https://www.heureka.fi/event/tutkimisen-leikkikentta/

Tiedekeskus Heureka

Vastaa