Turun Itämeripäivää vietetään tieteen ja taiteen parissa

Itämeripäivää juhlistetaan vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Teemapäivän tavoitteena on kannustaa konkreettisiin toimiin Itämeren tilan parantamiseksi ja kiinnittää katseet Itämeren ainutlaatuiseen ja rikkaaseen kulttuuriperintöön. Turussa Itämeripäivää vietetään nyt toista kertaa 26.8.

Itämeripäivän päämääriä tuodaan päivän aikana näkyviin monilla tavoin kulttuurin ja tieteen keinoin. Siihen, miten yritykset, yhdistykset sekä taide- ja kulttuurikenttä voivat tehdä konkreettisia ilmastotekoja paneudutaan päiväohjelman viimeisessä paneelikeskustelussa klo 19.30–20.15. Taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia välittää näkökulmia ja kulttuuriperintöön sisältyvää tietoa ilmastonmuutoksesta sekä muista aikamme suurista haasteista on nostettu esiin myös Pohjoismaisen Ministerineuvoston vuosille 2021–2024 julkaisemassa kulttuuripoliittisessa yhteistyöohjelmassa ”Taide ja kulttuuri – kestävän kehityksen vauhdittajat pohjolassa”.

Itämeripäivän ohjelmassa kymmeniä tapahtumia

Päivän aikana voi tutustua Vesilaitosmuseoon, käydä tutustumassa Meren aarteet -valokuvanäyttelyyn ja osallistua virtuaaliseen satutuokioon Biologisessa museossa tai vierailla 40 000+ -näyttelyssä Forum Marinumissa. Halistenkoskella vierailijoita kutsutaan rannan roskienkeruutalkoisiin, välineet saa matkaansa Myllärintalolta. Turun pääkirjaston kirjastofillarista voi selata tai lainata Itämeri-aiheista aineistoa ja Turun kaupunki osallistuu Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista –kampanjaan. Turun koulut tarjoavat Itämeripäivän lounaaksi lähikalaa. Myös kaikki ravintolat ja turkulaiset kannustetaan tarjoamaan ja syömään Itämerestä kalastettua kalaa. Lähikalasta voit nauttia muun muassa ravintola Smörissä.

Iltapäivällä Eurooppa-foorumissa järjestetään tilaisuus Keskustelua autonomisen laivaliikenteen kehityksestä klo 14-14.45. Verkon kautta voi osallistua Öljyvuotojen ja meriroskan torjunta Itämeren rannikolla –webinaariin klo 16–17.10 sekä Biologisen museon ja Turun Yliopiston järjestämään Pyöriäisiä Aurajoessa ja haikaloja Saaristomerellä -luentoon klo 17.00–18.00.

Kirjastosillan kupeessa klo 16–18 voi seurata sukeltajien siivousta, tutustua Metsähallituksen merentutkimusveneeseen, Rotareiden vesirepputoimintaan, kuunnella Naispoliisilaulajien esitystä (17–17.30) tai tavata Ville Viking -maskotin.

Ennakkoilmoittautumista vaativia tapahtumia on kaksi: Itämerijooga klo 16.45–17.45 ja luovan kirjoittamisen työpaja 18.30–19.45.

Illan Itämeri lautasella -kokkikilpailussa (klo 18–19) kisaavat ammattikokit, turkulaisten yliopistojen rehtorit ja Turun uusi apulaispormestari. Ravintola Göranissa voi nauttia Jussi Fredriksson Trion jazzkonsertista klo 17–18.  

Ilta huipentuu Turun filharmonisen orkesterin Luontosinfoniaan Forum Marinumin edustalla klo 21. Ohjaaja Marko Röhrin Luontosinfonia on elokuva, jossa dokumentaarinen luontokuvaus sulautuu musiikin harmoniaan. Luontosinfonia koetaan nyt ensimmäistä kertaa live-esityksenä. Esitys on maksuton ja kestää 1h 15 min.

Turun Itämeripäivän tarkemmat ohjelmatiedot julkaistaan Turun Itämeripäivän facebook-tapahtumassaTurun Itämeripäivän nettisivuilla ja valtakunnallisilla Itämeripäivän sivuilla www.itameripaiva.fi

Turun kaupunki

Vastaa