Suomen luonnon päivänä 27. elokuuta pääsee taas luomutiloille

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 27.8. Nosta silloin lippu salkoon Suomen luonnolle! Luonnon päivän teemoina ovat lajien monimuotoisuus ja lempilajini. Molempia löytyy varmasti luomutiloilta. Useat luomutilat avaavat porttinsa kävijöille luonnon päivän kunniaksi.

Monilla luomutiloilla on kotieläimiä ja myynnissä on päivän aikana tilan ja muidenkin viljelijöiden luomutuotteita. Ehkä voit ottaa selfien vasikan kanssa, nähdä maatalouskoneita tai juoda kupposen kahvia. Tilojen esittelyt ja aukioloajat löytyvät osoitteesta https://luomu.fi/luonnonpaiva/Linkki toiselle sivustolle

–    Suomen luonnon päivään sopii retkeily ja retkikohteeksi kannattaa valikoida luomutila. Tänä vuonna on mahdollisuus tutustua luomukotieläinten kasvatukseen, trendikkään härkäpavun tai luomuviljojen, -kasvisten ja -marjojen viljelyyn tapahtumaan osallistuvilla tiloilla, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Pelloilla elääkin tutkitusti lähes kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla. Myös pölyttäjät viihtyvät luomutiloilla.

Luomukasvintuotanto perustuu ravinteiden kierrättämiseen, kasvinvuorotukseen, typpeä sitovien kasvien viljelyyn, karjanlannan käyttöön ja kierrätyslannoitteisiin. Näin maan rakenne pysyy hyvänä ja pieneliöstö voi hyvin. Muheva maa pidättää ravinteita ja niiden huuhtoutuminen vesistöihin vähenee. Luomuviljelty maa myös sitoo enemmän hiiltä kuin tavanomaisesti viljelty pelto.

Luomutiloilla kaikki eläimet pääsevät laiduntamaan. Monipuolisen kasvillisuuden ja lannan ansiosta laitumet ovat monien hyönteisten suosiossa ja tarjoavat linnuille ravintoa. Suomalaisen tutkimuksen mukaan luomukotieläintilojen läheisyydessä on eniten maatalousympäristössä pesiviä lintuja.

Luonnon päivä luomutiloilla- tapahtumaa järjestävät maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Pro luomu, Biodynaaminen yhdistys, MTK ja SLC

Vastaa