Reitit kuuluvat kaikille – näillä ohjeilla pärjäät ulkoilu- ja luontoreiteillä

Ulkoilu- ja luontoreiteillä on kokeneiden ulkoilijoiden ja retkeilijöiden lisäksi myös paljon ensikertalaisia ja reiteille voi syntyä ruuhkia. Tukes ohjeistaa ulkoilijoita toistensa huomioimiseen.

Yhä useammat ovat innostuneet luonnossa liikkumisesta koronavuoden aikana. Erilaisilla ulkoilureiteillä on paljon käyttäjiä ja reitit voivat paikoitellen ruuhkautua.

– 
Sopu antaa sijaa ruuhkaisemmillakin reiteillä. Toisten kulkijoiden huomioiminen on parasta turvallisuustyötä, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Hannu Väärälä

Ennen reiteille suuntaamista kannattaa kerrata muutamat turvallisuusvinkit.

Mitä ulkoilureitille lähtijän pitää itse ottaa huomioon? 

Reiteillä tarkoitetaan esimerkiksi hiihtolatuja, kävely-, lumikenkä- ja pyöräilypolkuja, kelkkareittejä, retkiluisteluratoja tai ratsastuspolkuja.

  • Valitse omalle taitotasollesi ja kunnollesi sopiva reitti. Ulkoilu- ja luontoreiteistä löytyy tietoa esimerkiksi Luontoon.fi -verkkopalvelusta, kohteen verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta.
  • Ota etukäteen selvää, millä välineillä reitillä saa kulkea. Ladut ovat ensisijaisesti hiihtäjille ja moottorikelkkareitit moottorikelkkailijoille.
  • Varaudu oikeilla ja keliin sopivilla välineillä ja vaatetuksella. Ota tarvittaessa mukaan ruokaa, juomaa ja muut tarvittavat turvavarusteet.
  • Tutustu reitin opastustaulun tietoihin ja noudata reitin ylläpitäjän ohjeita esimerkiksi reitin kulkusuunnasta.
  • Monitoimireiteillä saa liikkua monilla eri välineillä. Ole valppaana ja anna tilaa muille kulkijoille.
  • Toimi niin, ettet aiheuta vaaraa itsellesi tai muille. Vaaratilanteita voi syntyä erityisesti ruuhkaisimmilla reiteillä ja haastavimmissa reitin kohdissa. Ole erityisen varovainen silloin, kun erot kulkijoiden nopeudessa tai taidoissa ovat suuret.
  • Älä ryhdy latupoliisiksi – nauti liikunnasta ja luonnosta.

Huomioi muuttuvat olosuhteet ja vaaranpaikat

Ilmoita reitin ylläpitäjälle, jos havaitset reitillä esimerkiksi vaaraa aiheuttavan esteen tai muun puutteen. Yhteystiedot löytyvät yleensä reitin opastustaulusta. Voit ilmoittaa vaarallisesta palvelusta myös Tukesille.

Ulkoilu- ja luontoreittien kunto voivat vaihdella eri vuodenaikoina. Reitin käyttäjät voivat huolehtia omalta osaltaan reittien kunnossa pysymisestä valitsemalla reitille sopivat välineet. Esimerkiksi kapearenkainen polkupyörä ei sovi talvipyöräreitille.

– Muista myös katsoa sääennusteet ja varaudu siihen, että sääolosuhteet voivat muuttua reitin varrella. Myös reitin kunto voi muuttua päivän aikana, ja kulkemisesta voi tulla haastavaa, Hannu Väärälä muistuttaa.

Varaudu myös ongelmatilanteisiin. Onnettomuuden sattuessa 112-sovellus auttaa pelastajia löytämään paikalle, joten lataa sovellus jo etukäteen puhelimeesi.

Linkkivinkkejä retkeilijälle

Suomen Ladun latuetiketti (pdf)
Hae retkikohdetta Luontoon.fi verkkosivulta
Ilmoita vaarallisesta palvelusta (marek.tukes.fi)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Trackbacks & Pings

Vastaa