Peuran polun ja Sievin retkikohteiden uusitut taukopaikat tarjoavat lepohetkiä ja tulistelua upeissa maisemissa

Kolmen maakunnan alueella kulkevan Peuran polun vaellusreitin taukopaikkoja on kunnostettu kuluneena kesänä ahkerasti. Paikoin rakennustöissä on hyödynnetty vanhoja rakenteita muokkaamalla niitä uusiin käyttötarkoituksiin. Sievissä puolestaan on kehitetty lähivirkistyskohteita ja esteettömiä palveluita. 

Peuran polku on 77 kilometrin pituinen vaellusreitti, joka kulkee Perhosta Lestijärven kautta Reisjärvelle. Reitti vie kulkijan neljälle luonnonsuojelualueelle ja sen varrella avautuvat Suomenselän karun vedenjakajaseudun salomaat metsineen, soineen ja järvineen. 

“Peuran polku on todella viehättävä, erämainen vaellusreitti. Maasto on paikoin aika kivikkoista ja retkikohteena se sopiikin vähän kokeneemmalle retkeilijälle. Siellä saa nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta”, kuvailee kenttäpäällikkö Hannele Kytö Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Metsähallitus on tänä kesänä tehnyt rakennustöitä kolmella taukopaikalla. Saarijärvelle rakennettiin kokonaan uusi varaustupa, kun vanha autiotupa osoittautui korjauskelvottomaksi. Varaustuvan käyttö on maksullista ja sieltä varataan petipaikka etukäteen Metsähallituksen Eräpalvelujen verkkokaupasta. 

Raatejärvellä puolestaan entisestä autiotuvasta muokattiin vuokratuvan yhteyteen vilpola, jossa voi vilvoitella ja paistaa makkaraa saunomisen yhteydessä. Autiotupa poistettiin käytöstä, koska vuokratuvan käyttäjille haluttiin taata oma rauha. Kierrätystä hyödynnettiin myös Poskeisella, missä vanhasta autiotuvasta tehtiin keittokatos avaamalla kaksi seinää ja rakentamalla hormillinen tulisija. 

“Päätimme hyödyntää vanhoja rakenteita sen sijaan, että rakentaisimme täysin uutta. Mielestäni onnistuimme tässä todella hyvin sekä Raatejärvellä että Poskeisella. Kierrätämme vanhoja rakennusmateriaaleja aina, kun se vain on mahdollista. Esimerkiksi elämää nähneissä vanhoissa harmaissa hirsissä on aivan oma tunnelmansa, joka ehdottomasti kannattaa säästää tulevillekin retkeilijäsukupolville”, summaa Hannele Kytö.  

Saarijärven uusi varaustupa. Kuva: Ismo Lampi / Metsähallitus

Lisää esteettömiä palveluita 

Raatejärven lähellä sijaitsevalle Rapakkolammelle on tulossa kokonaan uusi tulipaikka vielä tämän syksyn aikana. Peuran polusta erkanevalla Kotajärven kierroksella taas paikkoja laitettiin kuntoon vapaaehtoisvoimin. Suomen Rangerit rakensivat Iso-Kotajärven koillispäähän sillan ja pitkoksia sekä tekivät polulle uudet maalimerkinnät. 

“Metsähallitus hankki materiaalit ja he tekivät työn. Tämä oli meille iso apu ja näissä talkoissa on aina hyvä tekemisen meininki”, kiittelee Hannele Kytö. 

Sievissä puolestaan on kunnostettu lähivirkistyskohteita Ahvenlammella ja Maansydänjärvellä. Ahvenlammelle rakennettiin esteetön tulipaikka ja kaksi esteetöntä heittolaituria kalastukseen. Syksyn aikana tehdään vielä esteetön käymälä. Lisäksi lammelle rakennettiin 20 tavallista heittolaituria ja lammen kiertävä 1,3 kilometrin pituinen pitkospolku uusittiin. Maansydänjärven lähellä sijaitsevien Huuhankallion laavun ja liiterin katot kunnostettiin. Sekä Ahvenlammelle että Huuhankalliolle pääsee myös Sievin kunnan rakentamaa uutta maastopyöräreittiä pitkin. 

“On hienoa, että olemme voineet kunnostaa alueen retkikohteita eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella ja yhteistyössä kuntien kanssa. Retkeilypalvelut ovat nyt tosi hyvällä mallilla. Täällä on hienoja kohteita, joille toivoisi enemmänkin näkyvyyttä ja käyttäjiä. Peuran polku tarjoaa kunnon vaelluskokemuksen ja Sievin kohteet taas ovat hurmaavia koko perheen päiväretkikohteita”, Kytö vinkkaa. 

Metsähallitus

Vastaa