Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tosi vilkas rakennusvuosi

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa retkeilyrakenteita ja reittejä ympäri kansallispuistoa. Kunnostukset tulevat tarpeeseen kansallispuistokävijöiden lisääntyessä. Rakennusmateriaaleja on alettu jo viedä lumia pitkin maastoon odottamaan kesää. Tavallista vauhdikkaampaan palveluvarustuksen uudistustyöhön on saatu rahoitusta muun muassa eduskunnan myöntämistä lisätalousarvio- ja tulevaisuusinvestointivaroista sekä EU:n maaseuturahastosta.

Kansallispuiston eri vuosikymmeninä rakennettuja tupia on kunnostettu viime vuosina useita. Vanhat tuvat ovat saaneet uusia ryhdikkäitä kattoja ja lahonneita lattioita ja myyrien kaivamia eristeitä on vaihdettu. Moni tupa on myös saanut uutuuttaan hohtavan kamiinan lämmittämään.

Tänä vuonna kunnostetaan muun muassa hiihtäjien iloksi Tammituvan päivätupa. Aakenustunturin kainaloon rakennetaan kokonaan uusi autiotupa, ja vanhoista taukopaikoista Kotamajan avoin kota korjataan uuteen kuosiin. Ojanlatvan vanhan hirvikämpän lähelle rakennetaan uusi laavu lisärakennuksineen. Sarvijärven vanha laavu saa seuraajakseen tuliterän kodan.

Käymäläkunnostusten vuosi

Kansallispuiston kasvavien käyntimäärien takia ja huollon helpottamiseksi tarvitaan käymäläkapasiteetin parannusta. Retkeilijöiden Hotelli Helpotuksia rakennetaan ja kunnostetaan nykyvaatimuksia vastaaviksi. Vuoden 2021 voisikin nimetä käymälävuodeksi, sillä kunnostettavia tai uusittavia käymälöitä on Tunturi-Lapin alueella yli 20.

Palkaskeron valloitus, retkeilijöita lumisessa avotunturimaisemassa. (Kuva: Rami Valonen, Metsähallitus)

Reittien parantamista jatketaan

Suomalaiset ovat löytäneet poikkeusvuonna luontoon ja kulkeneet kansallispuiston poluilla ahkeraan. Jotta reittien eroosio ja leviäminen saadaan estettyä, kestävöidään reittejä monessa kosteassa ja kivikkoisessa paikassa. Tämän vuoden kohteita ovat osa Hetta-Pallas-reittiä, Pallaksella Koirarovan ja Keimiöjärven väli, Ylläksellä Latvamajan ja Kesängin väli, Totovaara-Vasalaki-väli, Keskisenlaenkuru sekä Ruoppakönkään reitti. EU:n Maaseuturahastohankkeessa saadaan Torassiepin ja Pallaksen väli kunnostettua siihen malliin, että sitä voidaan polkea maastopyörällä.

Joitain reittejä voidaan joutua sulkemaan tilapäisesti materiaalikuljetusten ja retkeilijöiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Kansallispuiston ulkopuolellakin kunnostamisia

Kansallispuiston itäpuolella Kumputunturin pohjoispuolelle tehdään uusia taukopaikkarakenteita. Lisäksi kunnostetaan Taatsijärven, Raijankiselän, Pyhävasan ja Muusan tuvat. Särkitunturissa, Äkässaivolla ja Taatsijärvellä uudistetaan myös käymälät.

Huonokuntoisia rakenteita korvataan

Aakenuksen Pyhäjärvelle tehtiin syksyllä uusi taukopaikka. Kesällä Pyhäjärven autiotuvan yhteyteen tehdään uusi laavu. Pyhäjärven vanhoista taukopaikoista poistetaan Vareskota ja Pyhäkota. Pallasjärven ympäristöstä käytöstä poistuu Pallaslompolon kota sekä Hirvasrannan kota.

Rakentamis- ja kunnostustöiden tarkemmista aikatauluista ja mahdollisista muutoksista ja katkoksista rakenteiden käyttöön viestitään Luontoon.fi-verkkopalvelussa kansallispuiston Ajankohtaista-sivulla sekä kansallispuiston Facebook-sivulla.

Metsähallitus

Uudenlainen kuivakäymälä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. (Kuva: Marko Huusko, Metsähallitus)

Vastaa