Metsässä kulkiessa pienin on usein vaarallisin

Punkki, hirvikärpänen, hirvi, karhu tai pöllö? Metsässä kohtaa pieniä ja suuria eläimiä, joista osalla on sulat, toisella karvat, joillain kahdeksan jalkaa tai ei yhtään. Näiden tapaaminen voi olla upea luontoelämys – tai pelottava kokemus. Kohtaamisesta voi saada myös vakavan taudin.

Keskiviikkona 28.4. vietettiin YK:n työturvallisuus- ja terveyspäivää. METO – Metsäalan Asiantuntijat ry (Meto) teki metsäasiantuntijoille kyselyn siitä, millaisia eläimiä ja hyönteisiä he kohtasivat työssään viime vuonna. Miten kohtaaminen koettiin ja mitä siitä seurasi?

Työturvallisuutta vaaransi eniten puutiainen eli punkki. Vastanneista lähes 60 prosenttia kohtasi punkin ja heistä lähes 40 prosentilla punkki löytyi leukoineen ihoon pureutuneena. Muutama kertoi saaneensa allergisen reaktion ja lääkityksen pureman jälkeen. Punkin levittämä bakteeri aikaansaa borrelioosia, missä kivut, säryt ja muut neurologiset oireet voivat ilmetä pitkänkin ajanjakson jälkeen ja kausittaisina. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Ensioireena iholla saattaa näkyä punainen rengasmainen alue.

– Punkkirokotus on puutiaisaivokuumetta vastaan. Metsäasiantuntijat saivat sen yli 80 prosenttisesti työterveyshuollosta. Covid- ja punkkirokotteen välissä tulisi olla kaksi viikkoa väliä, muistuttaa Meton työsuojeluvastaava ja Työturvallisuuskeskuksen metsäalan työalatoimikunnan jäsen Markku Varis..

Yli 90 prosenttia tapasi työssään hirvikärpäsiä. Yli puolta kärpänen pisti ja heistä lähes 60 prosenttia sai allergisen reaktion. Tästä huolimatta vain kymmenes vastanneista koki hirvikärpäsen uhkana, kun taas punkin kohdalla luku oli lähes 60 prosenttia.

– Vaikka hirvikärpäsiä kohdattiin eniten, ilmoitti vain viidennes saaneensa suojautumisvälineet ja -ohjeistuksen työnantajalta. Tiukoin hihansuin ja verkkohupulla varustettu takki on hyvä hirvikärpäselle.

– Rokotusten olisi hyvä olla kaikilla luonnossa liikkujilla kunnossa. Esimerkiksi jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen voimassaolo kannattaa tarkistaa, koska bakteerin voi saada vaikka maasta haavaan tai koiran puremasta. Tauti on tappava. Mikäli et ole varma rokotteiden voimassaolosta, ota yhteys työterveyshuoltoon ja varmista tarvitsetko tehosterokotuksen.

Varis kannustaa ottamaan yhteyttä omaan työsuojeluvaltuutettuun, mikäli suojissa tai ohjeistuksissa eläinten kohtaamiseen on puutteita.

METO Metsäalan Asiantuntijat ry

Vastaa