Maailman vanhimpia tuntureita, tundraa, rikasta tunturilajistoa

Tutustu Hiipinän kansallispuistoa esittelevään näyttelyyn Pedar Jalvi -kirjastossa Utsjoella

Yli 1200 metrin korkeuteen kohoavat Hiipinätunturit kuuluvat maailman vanhimpiin tuntureihin ja muodostavat ydinosan Hiipinän kansallispuistosta. Imandra-järven ympäristössä sijaitsevan tunturialueen lisäksi Hiipinän kansallispuistolle tyypillistä ovat tundra, lumenviipymäalueet ja rikas tunturilajisto sekä pohjoiset havumetsät. Vitaliy Istominin ja Grigory Ilyinin upeat kuvat esittelevät tätä ainutlaatuista luontokohdetta.

Hiipinätunturien alueen geologia on rikasta. Alueelta löytyy kolmasosaa kaikista tunnetuista mineraaleista. Hiipinän kansallispuiston kuvaillaankin olevan kuin geologinen ulkomuseoalue!

Myös alueen kulttuurihistoria on mielenkiintoinen ja siellä tiedetään olevan saamelaisten riittipaikkoja. Tänä päivänä saamelaiskulttuuri näkyy alueella mm. porotalouden harjoittamisena.

Hiipinän kansallispuisto on ainoa Murmanskin alueen kansallispuisto. Se on perustettu vuonna 2018 täydentämään Suomen, Norjan ja Venäjän rajaseutujen Fennoskandian vihreää vyöhykettä. Noin 100 kilometriä Suomen rajasta sijaitsevan kansallispuiston pinta-ala on 848,04 km².

Nyt Suomen puolella kiertävä näyttely esittelee tätä ainutlaatuista kansallispuistoa, sen luontoa ja maisemaa. Upeaa valokuvanäyttelyä täydentää 13 minuutin mittainen video.

Hiipinän kansallispuisto on myös suosittu Napapiirin pohjoispuolella oleva luontomatkailukohde. Erityisesti talvimatkailu alueelle on suosittua ja Kirovskin kaupungissa onkin kolme hiihtokeskusta. Kansallispuiston perustamisen myötä alue on kasvattanut suosiotaan luontomatkailukohteena ja se sopii hyvin ympärivuotiseen retkeilyyn. Hiipinän tunturit ovat helposti saavutettavissa ja siellä on runsaasti erilaisia ja eri vaativuusasteisia historiallisia retkeilyreittejä

Hiipinän kansallispuistoa esittelevä näyttely on tuotettu Pohjoisen luonnonilmiöt -hankkeessa (PAN / Phenomena of Arctic Nature -project).  Näyttelyn on toteuttanut venäläinen Pohjoisen teollisuuden ekologisten ongelmien tutkimuslaitos (INEP / Institute of North Industrial Ecology Problems).

Kansainvälisen hankkeen hankekumppanit ovat Suomesta, Norjasta ja Venäjältä. Hankkeen päätavoitteena on lisätä tietoisuutta pohjoisen ainutlaatuisista luonnonilmiöistä sekä kasvattaa luontosisältöjen määrää matkailussa. Konkreettisina töinä ovat mm. luontonäyttelyt. Hiipinän kansallispuistosta kertova näyttely on kiertävä näyttely ja se on ollut ensimmäisen kerran esillä Apatiitissa Kuolan tiedekeskuksen tiloissa. Suomen puolella näyttely oli ensimmäisenä esillä Ivalon kirjastossa ja sieltä se lähti kiertämään ympäri Lappia.

PAN-hankkeessa tuotetaan myös pysyvää näyttelymateriaalia. Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisen vuonna 2019 avattua pysyvää näyttelyä täydennetään nyt digitaalisesti toteutettavilla sisällöillä. Lisäksi Sallan Poropuiston luontonäyttelyä uudistetaan tässä hankkeessa. PAN-projektin työt mahdollistuvat Kolarctic CBC rahoituksella, kansallisella rahoituksella Norjasta, Venäjältä ja Suomesta sekä yksityisellä rahoituksella Matkalle Sallaan ry:ltä.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja ihastumaan Hiipinän kansallispuistoon! Näyttely on esillä Pedar Jalvi -kirjastossa Utsjoella 20.9.-29.10.2021 ja siihen voi tutustua kirjaston aukioloaikojen puitteissa (os. Utsjoentie 48 A, 99980 Utsjoki)

Metsähallitus

Tuljokjoen yläjuoksulla. (Kuva: Grigory Ilyin)

Vastaa