Lapset laittavat innolla käsiä multaan – ruokataju lisääntyy

Päiväkotilapset ovat kesän aikana kasvattaneet kasveja, tutustuneet bokashointiin ja saaneet tärkeitä kokemuksia ruoantuotannosta Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijoiden opastuksella.

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat polkaisivat aktiivista ruokakansalaisuutta edistävän Kädet multaan -hankkeen käyntiin alkuvuodesta eri puolilla Suomea.

”On ollut ilo seurata, miten päiväkodit ovat saaneet Kädet multaan -toiminnan käyntiin, vaikka koronatilanne on hankaloittanut päiväkotien arkea ja asiantuntijoidemme vierailuja tiloissa”, Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta sanoo.

Suontausta painottaa, miten tärkeää lasten on saada tietoa ja kokemuksia siitä, mistä ruoka tulee ja kuinka paljon työtä ruoantuottaminen vaatii.  

”Omakohtaiset kokemukset auttavat lisäämään ruokatajua ja kasvattamaan lapsista vastuullisia ruokakansalaisia. Esimerkiksi Nakkilassa on ihasteltu itse kasvatettuja kesäkurpitsoita. Kokkolassa pidettiin retiisijuhlat ja Limingassa lapset olivat innolla mukana istuttamassa omenapuita päiväkodin pihalle,” Suontausta kertoo.

Kasvien kasvattamista ja multatehtailua pilottikohteissa

Päiväkotien henkilökunta sai keväällä ohjeistusta ja kasvatusvinkkejä, pienoiskasvihuoneita ja bokashi-ämpäreitä, joiden avulla biojätteiden hapatus mikrobien avulla onnistuu sisätiloissa.

”On ollut mahtavaa seurata, miten innostuneita lapset ovat olleet kasvien kasvattamisesta ja bokashoinnista pilottipäiväkodeissa Kokkolassa ja Kalajoella. Suunnittelemme myös maatilavierailuja, toivottavasti saisimme ne järjestymään turvallisesti jossakin vaiheessa”, Niina Vihelä Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista kertoo.

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Anna Kari on myös päässyt todistamaan Nakkilassa, kuinka lapset todella nauttivat, kun saavat upottaa kätensä multaan ja oppivat uutta.

”Bokashi-ämpäri on kiertänyt jokaisella päiväkodin osastolla. Kaikilla lapsilla on ollut rauhallista aikaa tutustua yhteen tapaan kierrättää ravinteita”, Anna Kari kertoo.  

Opastuksen avuksi on otettu myös digitaalisia keinoja. Maa- ja kotitalousnaisten YouTube-kanavalta löytyy esimerkiksi video bokashoinnin aloittamisesta.

”Bokashointi ei ole vaikeaa, mutta monelle se on aivan uusi tuttavuus. Käytännönläheisen videon avulla on helppo saada oma multatehdas käyntiin”, Anna Kari kannustaa.

Vastaa