Kuuntele Metsäpakinat-podcastin uusin jakso – kirjailija Tuomas Kyrö kertoo, mitä metsä vastaa, kun sinne huudetaan

Metsäpakinat on podcastsarja, joka avaa yllättäviä näkökulmia suomalaiseen metsään. Supervuotensa 2021 kunniaksi Suomen Metsäyhdistys kutsui Metsäpakinoiden kirjoittajiksi joukon tunnettuja nimiä. Podcastin neljännessä jaksossa kirjailija Tuomas Kyrö pohtii, mitä metsä itsestään kertoisi.

”Mieleeni tuli vanha sanonta: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Otin sen kirjaimellisesti”, Tuomas Kyrö kertoo.

Niinpä Kyrön pakinassa Metsän ääni kuullaan, mitä kaikkea suomalainen metsä on käynyt läpi sen jälkeen, kun metsät jääkauden jälkeen syntyivät. Erityisen paljon metsä on nähnyt viimeisen sadan vuoden aikana.

Helsinkiläiskirjailijan elämässä metsät ovat aina olleet lähellä – lapsena lähiön vieressä ja mökillä, myöhemmin myös luonnon- ja kansallispuistoissa. Metsissä Kyrö on kiipeillyt puihin, leikkinyt sotaa ja hiihtänyt, teininä maistanut kiljua, aikuisena ajanut suoraa maantietä Lappiin vaeltamaan.

”Metsä on näitä tekoja, mutta myös hajuja, makuja, tuntemuksia. Ketunleipiä, mustikoita, mansikoita. Sammalikkoa, muurahaisia, lentoon lehahtavia lintuja. Kaukaa nähty hirvi”, Kyrö sanoo.

Hän nostaa pakinassaan esiin kysymyksen siitä, mikä on metsälle parasta, ja mikä on metsien tarkoitus.

”Suomalainen on metsästä riippuvainen, ilman metsiä tällaista hyvinvointivaltiota ei olisi. Kuinka metsien suhteen täytyy toimia, että tuleville sukupolville jää elinkelpoinen luonto ja yhteiskunta?”, Kyrö kysyy.

Podcast juhlistaa Metsäyhdistyksen supervuotta

Metsäyhdistys juhlii supervuotta 2021, sillä sen tunnetuimmat hankkeet Metsävisa, koululaisten metsäviikko, Päättäjien Metsäakatemia ja forest.fi-verkkolehti ovat yhteensä jo sadan vuoden ajan tarjonneet luotettavaa ja monipuolista tietoa yhteiskunnalliseen metsäkeskusteluun.

Juhlavuoden aikana Metsäyhdistys haluaa kertoa metsäasioista yhä laajemmalle yleisölle ja samalla herätellä suomalaisia huomaamaan kuinka metsä kuuluu kaikille.

Tuomas Kyrön Metsän ääni on Metsätarinat-podcastsarjan neljäs osa. Seuraavat neljä osaa julkaistaan kesän ja syksyn aikana. Aiemmin sarjassa on julkaistu kirjoilijoiden Pauliina Suden ja Roman Schatzin sekä näyttelijä Sixten Lundbergin tarinat.

Suomen Metsäyhdistys ry

Vastaa