Koronavuosi osoitti Aulangon tärkeyden lähivirkistyskohteena

Viime vuosi oli Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteissa ennätyksellisen vilkas. Eniten käyntejä tehtiin Aulangon luonnonsuojelualueelle, lähes 542 000 käyntiä. Aulangon käyntimäärä kasvoi 16 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Toiseksi suosituin kohde oli Evon retkeilyalue, minne tehtiin reilut 83 000 käyntiä.

”Lähiluonnon merkitys ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille korostui koronavuonna, kun sisäliikuntapaikkoja oli suljettuna. Kanta- ja Päijät-Hämeessä luontokohteiden käyntimäärät kasvoivat Evon retkeilyaluetta lukuun ottamatta kaikilla Metsähallituksen hoitamilla kohteilla. Evon käyntimäärä laski hitusen, sillä kaikki kesälle suunnitellut partiolaisten leiritapahtumat jouduttiin perumaan”, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta kertoo.

Alueen kansallispuistoista vilkkain oli Liesjärven kansallispuisto, minne tehtiin yli 74 000 käyntiä. Kasvua oli 41 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kansallispuistossa oli ennätyksellisen vilkasta, vaikka Korteniemen perinnetilan tapahtumia ei voitu koronan vuoksi entiseen tapaan järjestää. Myös Torronsuolla oli ennätysvuosi, käyntejä tehtiin reilut 53 000 ja kasvua oli 72 prosenttia.

”Liesjärvellä ja Torronsuolla parannettiin tänä vuonna esteettömiä palveluja maaseuturahoituksen avulla. Näin pystymme aikaisempaa paremmin palvelemaan erilaisia käyttäjäryhmiä. Uusi esteetön Peukaloisen reitti valmistui syksyllä Peukalolammi-Kaksvetinen alueelle. Lisäksi kunnostettiin Korteniemen perinnetilalle johtava tie. Torronsuon kansallispuiston uusi esteetön pitkospuupolku ja katselulava valmistuivat joulukuun alussa. Noin 120 metriä pitkä pitkospuupolku sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella,” puistomestari Anne Halla-aho Metsähallituksesta sanoo.

Prosentuaalisesti eniten käyntimäärät kasvoivat Komion luonnonsuojelualueella, minne tehtiin reilut 18 000 käyntiä. Kasvua oli 155 prosenttia. Melkuttimet kasvattivat myös suosiotaan. Käyntejä tehtiin yli 29 000 ja kasvua oli 125 prosenttia.

”Kasvuprosentit ovat huikeat, koska laskenta tarkentui ja saimme käyntimäärät koko vuoden ajalta,” puistomestari toteaa.

Torronsuo. (Kuva: Eeva Mäkinen)

Luontokohdeiden käynnit 2020, muutos vuoteen 2019 verrattuna
Aulangon luonnonsuojelualue 541 800, +16% https://www.luontoon.fi/aulanko
Evon retkeilyalue 83 100, -3% https://www.luontoon.fi/evo
Komion luonnonsuojelualue 18 400, +155% https://www.luontoon.fi/komio
Liesjärven kansallispuisto 74 200, +41% https://www.luontoon.fi/liesjarvi
Melkuttimet 29 300, +125% https://www.luontoon.fi/melkuttimet
Päijänteen kansallispuisto 28 900, +72% https://www.luontoon.fi/paijanne
Torronsuon kansallispuisto 53 600, +72% https://www.luontoon.fi/torronsuo

Metsähallitus

Vastaa