Kansallispuistojen ohella korona vaikutti muidenkin Lapin luontokohteiden käyntimääriin, kesällä vilkastui

Metsähallituksen hoitamien Inarin ja Napapiirin retkeilyalueiden, Auttikönkään ja Kilpisjärven ympäristön kohteiden alkuvuoden käyntimäärät ennustivat erittäin vilkasta retkeilyvuotta, mutta kevättalven koronasulun takia käyntimäärät laskivat. Koronasulun jälkeen kesän retkeilyinnostus näkyi kansallispuistojen lisäksi myös muilla retkikohteilla.

Rovaniemen retkikohteet houkuttivat talvikuukausina ja toukokuussa

Napapiirin retkeilyalueen ja Auttikönkään tammi-helmikuu ja toukokuu olivat selvästi edellisvuotta vilkkaampia. Toukokuussa Napapiirin retkeilyalueelle houkutti poikkeuksellinen tulva ja Auttikönkäälle sulamisvesien paisuttama putous. Auttikönkäällä on uusittu reittirakenteita ja myös kahvila veti sinne väkeä erityisesti heinäkuussa.  

Saanajärven retkeilyreitti. (Kuva: Terhi Tuovinen, Metsähallitus)

Inarin retkeilyalueella näkyi kansainvälisten matkailijoiden puute

Inarin retkeilyalueen käyntimäärät ovat miinuksella edellisvuoteen verrattuna helmikuuta ja heinäkuuta lukuun ottamatta. Kansainvälisiä matkailijoita ei enää kevättalvella ja kesällä saapunut alueelle edellisvuosien tapaan, ja se näkyi käyntimäärissä.

Kilpisjärvellä vilkas alkuvuosi ja heinäkuu

Kilpisjärvenkin kevättalvessa näkyi käyntimäärien lasku koronapandemian takia. Keväthankien hiihtäjät puuttuivat, ja esimerkiksi norjalaiset kelkkailijat eivät päässeet tulemaan Käsivarren moottorikelkkaurille, kuten tavallisena vuonna.

Heinäkuussa lyötiin sitten käyntiennätykset. Norjan rajat olivat tuolloin auki, ja rajanaapuriin kesälomilla suunnatessa käytiin myös Kilpisjärvellä. Erityisesti Saanan uudet portaat ja Saanan ympäristön reitit houkuttelivat maastoon runsaasti väkeä. Kokonaisuudessaan alkuvuosi heinäkuun loppuun asti on kuitenkin edellisvuotta hiljaisempi.

Tammi-heinäkuun käyntimäärät Auttikönkäällä ja Napapiirin retkeilyalueella Rovaniemellä sekä Kilpisjärven ympäristössä Enontekiöllä ja Inarin retkeilyalueella:

 Vuosi 2019Vuosi 2020Muutos%
Auttiköngäs14 30018 800+31%
Napapiirin retkeilyalue59 90062 600+5%
Kilpisjärven ympäristö56 00045 400-19%
Inarin retkeilyalue85 50070 200-18%
Saanan kesäreitti. (Kuva: Terhi Tuovinen, Metsähallitus)

Trackbacks & Pings

Vastaa