20-vuotias Syötteen kansallispuisto on suositumpi kuin koskaan

Kainuun ja Koillismaan kansallispuistonelikko, Syöte-Oulanka-Riisitunturi-Hossa, keräsi viime vuonna yli 400 000 käyntiä. Puistojen paikallistaloudellinen vaikutus on yhteensä yli 37 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan Suomen 40 kansallispuistoon tehtiin viime vuonna ennätykselliset yli 3,2 miljoonaa käyntiä. 

Syötteen kansallispuisto juhlii tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään. Juhlapuiston käyntimäärät ovat nousseet merkittävästi jo useamman vuoden. Vuonna 2019 Syötteen kansallispuiston käyntimäärä oli yli 77 000, missä on jälleen reilu kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Syötteen luontokeskus teki sekin oman uuden käyntiennätyksensä. Myös Iso-Syötteen retkeilyalueen ja Syötteen virkistysmetsän käyntimäärät jatkoivat kasvuaan. 

Syötteen naapuri Riisitunturi teki sekin jälleen uuden käyntimääräennätyksen. Kansallispuistoon tehtiin viime vuonna reilut 43 000 vierailua. Tykkylumimaisemistaan suosioon noussut Riisitunturi houkutteli viime vuonna enemmän retkeilijöitä myös lumettomina kuukausina. 

– Suomalaisten retkeilyinnostus jatkaa kasvuaan, mikä on upea juttu. Kiinnostava nähdä, näkyykö ensi vuoden käyntimäärissä tämänhetkinen talven tilanne: jopa Oulussa kärsitään lumettomuudesta, kun taas jo Syötteellä lunta on yllin kyllin, pohtii puistonjohtaja Saara Airaksinen.

Oulangan viimevuotuinen käyntimäärä oli noin 190 000 ja Hossan näyttää vakiintuneen 100 000 käyntiin vuodessa. Samaan yltää myös Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualue. Rukan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan retkikohteeseen tehtiin viime vuonna lähes 100 000 käyntiä.

Kaiken kaikkiaan luontokohteiden merkitys on lisääntynyt Suomen matkailussa, ja tietoisuus luonnon terveysvaikutuksista on kasvanut. Lisäksi Metsähallitus on rakentanut talvikohteina suosittuihin kansallispuistoihin reittejä ja kehittänyt kesäaktiviteetteja tukevia palveluja, mikä niillä näkyy kesämatkailun vahvistumisena.

Valtion myöntämän lisärahoituksen turvin Metsähallituksen Luontopalvelut pystyy tänä vuonna parantamaan kovimmalla käytöllä olevien kohteiden palveluja, asiakasturvallisuutta ja käytön kestävyyttä. Esimerkiksi Hossan kansallispuistossa remontoidaan tänä vuonna useampia vuokrakämppiä ja lisätään esteettömiä retkeilypalveluita.

– Hienoa, että pystymme aiempaa paremmin palvelemaan suomalaisten luonnossa liikkumista ja tarjoamaan ilmastoviisaan matkailuvaihtoehdon. Meillä on kiehtovia luontokohteita ja kiinnostavaa kulttuuriperintöä aivan takapihallamme, toteaa Luontopalvelujen aluejohtaja Pirkko Siikamäki

Vastaa